Q-Port Amsterdam vegetable mural

geplaatst in: homepage, Krijtborden, Portfolio | 0

This mural, out of all the murals we have made over the years, is one of our favourites. It not only shows 27 detailed vegetables, it has a certain zen feeling which compliments the room.

When Volker Ulrich, the architect of this beautiful modern building contacted us, he wanted something modern: a circle filled with vegetables and fruit. He send us the building plans of the dining area and a rough sketch, with some stock photo line art illustrations on it.

 

The idea of showing ingredients instead of the end product like a pasta dish or pizza really excited us to work together on this mural and deliver something unique.

Step 1. The Foundation
We like to compare our projects with building a house. We wrote down everything that came to mind after the initial briefing. These keywords all had to do with vegetables that where the main ingredients for dishes throughout the year, so not only summer vegetables, but also pumpkin, corn and beetroot. By the end we had a list of over 50 ingredients that well captured every season.

During this phase, we also thought about the layout of the circle, it had to be ‘readable’ from a large distance. So not every illustration had to be to scale.

 

 

Step 2. The first walls
Once we had an idea of the direction, it was time to draw. Every item was roughly sketched and presented in the form of a proposal, with a technical drawing to scale. This set the direction of the story we were going to tell. We finalised the illustrations to detail to make them look natural, organically and a bit more 3D then the first line art briefing. This gave it a strong sense of peace, like a zen circle. We also arranged them not to leave any big black gaps in between them.
q-port-amsterdam-copyright-chalkboard-04

q-port-amsterdam-copyright-chalkboard-02

Step 3. Development
The final stage of any house, just before living in it, is the development. Here we used permanent paint markers so the wall could be cleaned easily and would not be washed away.

We are proud how this mural turned out and look forward to working with architects again.