What You Don’t Know About Fonts (No.3)

geplaatst in: Blog | 0

Ampersand - Chalkboard Viktor Blogpost 01

Wat staat hier?
Onderzoek tijdens de workshops Krijtbord Schrijven die ik gaf wees uit dat 35% van alle ondervraagden deze letter nog nooit gezien heeft. De andere 65% geeft meteen aan dat het hier gaat om het &-teken, of de ampersand. Een heel interessant vraagstuk over de waarneming aangezien het een leesteken is dat met enige regelmaat gebruikt wordt in logo’s of op een krijtbord.

Tijdens mijn studie aan de kunstacademie in Arnhem (ArtEZ) deed ik veel onderzoek naar de menselijke waarneming, één van de filosofen waarvan ik veel geleerd heb is de Franse filosoof Merleau Ponty.

Hij beschrijft dat de waarneming of het ‘voor-waar-aan-nemen’, alleen begrepen kan worden door de waarnemer en het waargenomen in relatie tot elkaar te zien. Hij beschrijft twee soorten van waarneming: organische en anorganische.

In de organische waarneming kan een handeling zoals een opgestoken duim, duiden op goed gedrag van een ander (context), maar is tevens een fysiek ding: de arm is tastbaar en de hand is van vlees en bloed.

In anorganische waarneming kan een leesteken zoals deze een betekenis communiceren terwijl het tegelijkertijd een zwarte vorm op papier is. Het los zien van de vorm van het leesteken zonder context zorgt voor verwarring.

Er mist dus een koppeling naar een context, zoals de duim dat wel doet, naar het gedrag van de ander. De context zoals het plaatsen van het leesteken binnen een logo als Eigen Huis en Interieur zorgt voor deze koppeling. Hierbij zien we wel dat het een &-teken is, maar herkennen het niet als zodanig als deze los staat.

Ampersand - Chalkboard Viktor Blogpost 03

De sierlijke vorm van de oude versie van het &-teken is mijn favoriet, hij hangt bij ons in de studio aan de muur in de vorm van een oude neon lichtbak.

Ampersand - Studio Chalkboard

De oorsprong van het &-teken kunnen we terugvinden in het Latijn. ‘En’ in het Latijn is ‘Et’.
Door de loop van de geschiedenis heeft deze vele vormen gehad tot het &-teken zoals we die nu kennen.

Ampersand - Chalkboard Viktor Blogpost 04