My 7 Golden Design Rules

geplaatst in: Blog | 0

Bekende ontwerpregels die je tijdens een studie tot grafisch ontwerper leert, zoals ‘K.I.S.S’. (Keep It Simple, Stupid), ‘Less Is More’ en ‘Form Follows Function’ vormen de handvatten voor het maken van duidelijke grafische keuzes en leiden tot een ontwerp dat helder communiceert.

Na mijn grafische opleiding werkte ik een tijdje op de prepress afdeling van een offsetdrukkerij. Al snel merkte ik dat dit werk niet helemaal voor mij weggelegd was. Het computerwerk vond ik leuk, maar tekenen en dingen met de hand maken miste ik enorm. Ik besloot me aan te melden bij ArtEZ hogeschool voor de Kunsten Arnhem, afdeling Fine Art, oftewel: autonome beeldende kunst. Het woord ‘autonoom’ is afgeleid van het Latijn en betekent eigen (auto) regels (nomus). Zelf regels opstellen dus, voor het werk dat je maakt.

Ik deel mijn ontwerpregels voor illustraties en lettering graag met je. Wellicht kun je ze ook gebruiken tijdens het maken van je eigen werk. Deze 7 Gouden Ontwerpregels zijn een mengeling van aanpassingen op bekende regels en eigen gecreëerde kaders.

1. Brons komt niet uit een spuitbus

Hout is hout, steen is steen, brons is brons. Ga je iets maken? Doe het dan in de materialen die je wilt gebruiken. Leer in marmer hakken in plaats van marmer-imitatie te schilderen. Koop geen metallic spuitbus in de bouwmarkt, maar leer zelf brons gieten. Authentiek en veel leuker!

2. Alles is een poster

Of het nou een groot krijtbord is of een ontwerp voor een wijnlabel. Wanneer je al je ontwerpen als een poster ziet die een boodschap moet verkondingen wordt het ontwerpen ervan een stuk makkelijker.

3. Kan het ook zonder dat ding?

Less is more, alleen dan minder zweverig. Is dat baniertje echt nodig, of volg je gewoon een trend? Kan het ook zonder dat ding?

4. Is het beeld €1000 waard?

Elk beeld dat je naar buiten brengt moet goed zijn, of het nou op social media is, of een foto van een product in je webshop of portfolio. Zorg dat je foto’s en illustraties scherp zijn en dat ze je mogelijk een nieuwe opdracht kunnen opleveren

5. Je hoeft de puzzel niet alleen op te lossen

Iedereen is in iets anders goed. Je hoeft niet alles te kunnen en de puzzel alleen op te lossen. Zoek mensen die bij je passen, en laat hen doen waar jij minder goed in bent. Zo bouw je efficiënt aan je eigen groeiende onderneming.

6. Ok, next!

Doe één ding heel goed, maar leg je focus niet alleen daarop. Wacht niet op het slagen van dat ene project, maar ga door binnen de lijn die je gezet hebt.

7. Werk vanuit ervaring, niet vanuit het denken

Een idee kun je niet beoordelen. Pas als je iets maakt kun je daarop reageren door weer iets nieuws te maken. Dit geldt ook voor schrijven. Pas wanneer de woorden achter elkaar staan kun je reageren op de zin.
.