10 Dos & Don’ts Sollicitatiebrief

geplaatst in: Blog | 0

 

 

Wanneer je weet waar je goed in bent, weet je automatisch ook waar je minder sterk in bent.

Toen ik vier jaar geleden met Chalkboard begon deed ik alles zelf: de e-mail, telefoon, offertes, ontwerpen, uitvoering, facturering, administratie, fotografie, workshops, marketing, teksten voor de website en nog veel meer.

Ik heb een brede interesse in typografie, vormgeving en marketing maar kwam er al gauw achter dat je meer nodig hebt dan deze kwaliteiten om een bedrijf draaiende te houden. In eerste instantie was mijn reactie om opdrachten die ik qua tijdsdruk niet aankon door te zetten naar collega’s in het vak, maar zo loop je niet alleen inkomsten mis, opdrachtgevers nemen daarna contact met jouw collega op om vervolgopdrachten te regelen. Een van de belangrijkste punten van ondernemen is klantenbinding. Omdat ik zoveel tegelijk deed werd ik erg gestresst en bond ik geen opdrachtgevers aan me. Mijn ‘Client Life Expectancy’ — het aantal keer dat een opdrachtgever terug komt — viel terug naar één opdracht.

De meest logische stap die ik kon nemen was het aannemen van een assistent voor de administratie en klantcontact — de zogenoemde ‘back office’. Dit is het gedeelte van het bedrijf waar ik minder sterk in ben. De meest voorkomende term voor zo iemand is ‘Virtual Assistant’, maar die term staat me eigenlijk niet aan. Ik ben van mening dat je iemand nodig hebt die niet alleen virtueel goed is maar ook een wekelijkse face-to-face meeting kan waarderen.

Mayra voelt als back office medewerker in het team fantastisch aan wat mijn proces is en hoe lang een project duurt om te ontwikkelen. Ze is een ster in communicatie en houdt ervan zaken te regelen. Het is een verademing voor mij om niet langer zelf de telefoon aan te hoeven nemen, mailtjes te beantwoorden en de facturering bij te houden. Naast Mayra bond ik twee vaste zzp’ers aan me om meer projecten uit te kunnen voeren en de incompany trainingen te geven. Astrid, 1e graads docent Tekenen en Handvaardigheid verzorgt de workshops illustratie en draait grote projecten. Nienke, doordeweeks werkzaam bij een reclamebureau in Utrecht, geeft al onze incompany trainingen Krijtbord Schrijven. Iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten en samen vormen we een compleet grafisch bureau dat in vier jaar uit is gegroeid tot een bedrijf dat elke opdracht aankan.

Chalkboard staat als bedrijf sterk in de markt. Met enige regelmaat krijg ik sollicitatiebrieven van tekenaars op zoek naar een baan, of studenten op zoek naar een stageplaats. Hoewel ik het heel erg leuk vind dat iemand interesse heeft in het bedrijf laat ik Mayra in 99% van de gevallen een mailtje terug sturen met een afwijzing. We hebben niet altijd plek, maar zelfs al zouden we dat hebben, dan zouden we nog veel mensen die een open sollicitatie sturen niet uitnodigen omdat in bijna elke sollicitatiebrief een aantal essentiële punten wordt overgeslagen. Ik ben op de hoogte van de norm voor sollicitatiebrieven binnen de grafische sector. Toch zie ik ze zelf het liefst zo:

1. WEES PROFESSIONEEL

– Stuur je mailtje tussen 09.00 – 18.00, niet om half twee ’s nachts
– ‘Geachte heer/mevrouw’ kan echt niet; zoek even op aan wie je een brief stuurt
– Stuur je dit mailtje naar tien andere bedrijven? Zorg dan in ieder geval dat je mijn naam goed schrijft

2. VOEG EEN PORTFOLIO TOE

Of je nou stage wil komen lopen, het team wil komen versterken of een dagje mee wil lopen, zonder portfolio in de bijlage kan ik niet zien wat je maakt of waar je goed in bent. Voeg daarom ALTIJD een pdf bijlage toe met een heel beknopte (teaser) portfolio van drie projecten waar je extreem trots op bent. Geen twee, geen vier, maar drie. In drie projecten kunnen wij al goed zien of iemand past binnen de functie. Wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek kan je uiteraard meer werk meenemen. Het liefst zie ik je werk op papier, omdat je op een beeldscherm niet goed kunt zien wat voor structuur je gekozen papier heeft. Maak je websites? Neem dan een tablet of laptop mee om deze te laten zien. Een afdruk van een beeldscherm mock-up heeft niet dezelfde impact.

DO’S:

– Maak, net als bij elke andere grafische opdracht, je pdf op
– Geef duidelijke korte beschrijvingen bij elk project
– Maak je pdf niet groter dan 2 MB

DONT’S:

– Stuur geen foto’s als bijlage in je mail
– Voeg geen linkjes toe in je brief zoals: ‘Bekijk hier mijn portfolio op Instagram’, dat werkt niet als ik hem uitprint om een selectie te maken
– Maak alsjeblieft geen krijtbord of handgeschreven CV, dat voegt niks toe.

3. LEVENSLOOP aka CURRICULUM VITAE

Form follows function. Mij maak je niet blij met een paars CV of vlaggetjes bij de talen die je beheerst. Houd het simpel en overzichtelijk met een opsomming van je werkzaamheden, het bedrijf waar je nu werkt en wat je relevante hobby’s of computerskills zijn.

4. WAAROM ZOU IK JOU AANNEMEN?

Misschien wel de meest gebruikte zin in de afgelopen vier jaar in sollicitatiebrieven die ik heb gekregen luidt als volgt:

‘Ik ben net voor mezelf begonnen en wil graag alles van jullie leren over handlettering’.

Hartelijk gefeliciteerd! Super! Maar ik run een bedrijf, geen privé opleidingsinstituut. Beschrijf in jouw sollicitatiebrief liever wat jij toevoegt aan het bedrijf in plaats van wat je van ons wilt leren. Misschien ben je wel heel goed in productfotografie, spelling of marketing. Jouw toevoeging is wat het bedrijf beter of groter kan maken. Vier mensen die hetzelfde doen is geen toevoeging aan de groei van Chalkboard.

5. WAT ZIJN JE COMPUTER SKILLS

Naast handlettering op papier vormt het gebruik van Photoshop, Illustrator en InDesign de basis van ontwerpen, opmaak voor social media en de website. Heb je hier ervaring in, vermeld dat dan in je brief of CV.

DO’S

– Vermeld je kennis van het Adobe pakket
– Vermeld je kennis van Excel, Word en Powerpoint
– Vermeld of je een laptop hebt om op locatie te werken

DONT’S

– Photoshop houdt niet bij hoeveel procent je van het programma weet en gebruikt, voeg daarom nooit percentagediagrammen toe die je op veel grafische CV templates vind.

6. IK GOOGEL JE TOCH WEL

Wie stuurt de mail? We hebben maar weinig mailtjes ontvangen met een duidelijke ‘handtekening’ onderaan.
Zet onderaan je sollicitatiebrief je naam, telefoonnummer, linkjes naar social media en adresgegevens. Voeg op je portfolio tevens een foto (geen selfie!) van jezelf toe waar je alleen op staat en die niet zwart wit is. Ik googel je toch wel en dan kan die foto maar beter de eerst indruk van je zijn. Bonustip: als er onderaan je mail staat ‘verzonden vanaf mijn iPhone’, dalen jouw kansen om uitgenodigd te worden sterk.

7. SOCIAL MEDIA

Wees streng wat je op social media zet als je solliciteert, verberg indien nodig je Facebookaccount voor buitenstaanders. Dit klinkt logisch, maar ik heb vaak genoeg door Instagramaccounts met babyfoto’s en duckface-selfies moeten scrollen om her en der wat illustraties of lettering te zien. In Instagram kun je makkelijk switchen tussen accounts, dus maak een apart account aan voor je grafische werk en stuur me daar de link van.

8. SPELLINGCHECKER, WAT IS DAT?

Dyslectisch? Super onhandig weet ik uit ervaring, zeker als je de hele dag krijtborden moet tekenen. Zelfs een dyslecticus heeft een spellingschecker. Ik raad je sterk aan om hem te gebruiken voordat je jouw mail stuurt. Te veel spelfouten geven ons het idee dat je slordig bent — en dat is geen goede eigenschap voor een handletteraar.

9. PAPIEREN VERSIE

Wanneer je jouw sollicitatie per post stuurt krijg je bonuspunten. De geur van verse inkt op papier is één van de mooiste geuren die ik ken en met papierkeuze en typografie kun je zoveel meer zeggen dan in een pdf op scherm. Daarnaast is het ontvangen van post uiteraard veel leuker dan een mailtje krijgen.

10. WERKEN OP AFSTAND

Astrid woont in Amsterdam, Nienke in Utrecht en Mayra en ik in Zeist. Laat je niet weerhouden door de afstand tot de studio, juist een verbreding van de afzetmarkt in de randgebieden van Nederland en zelfs België valt binnen onze wensen.

* indicates required
Wij houden net zoveel van een lege inbox, daarom sturen we je maximaal 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Wie jarig is trakteert!

geplaatst in: Blog | 2

 

Hoera, we zijn jarig!

Precies vier jaar geleden, op 1 mei 2013, startte ik Chalkboard. Wat begon met een kleine menutekening is inmiddels uitgegroeid tot een fullservice ontwerpstudio op het gebied van typografie, krijtborden, illustratie en muurschilderingen.

Wie jarig is trakteert! Speciaal voor Chalkboard’s jubileum tekende ik dit cijferfont ‘Numeralis’. Een cadeau (en bedankje!) voor al mijn opdrachtgevers, fans, volgers en natuurlijk het Chalkboard-team.

Numeralis bevat alle cijfers en is opgebouwd uit dikke vormen, sierlijke krullen en spannende details. Mooi klassiek, met een moderne twist. Gebruik Numeralis voor bijvoorbeeld persoonlijke cadeaulabels en geboortekaartjes of print je geluksgetal uit en hang hem aan de muur. Het font download je hieronder gratis. Onder de ‘N’, ‘$’ en ‘C’, vind je bovendien nog een kleine extra verrassing!

Ik wens je veel (ontwerp)plezier met Numeralis. Deel je met me wat je maakt? Ik ben natuurlijk erg nieuwsgierig!

 

Warme groet,

Viktor

 

Numeralis is gratis, maar uitsluitend voor privégebruik. Wil je het font commercieel gebruiken? Neem contact met ons op voor de licentie (studio@chalkboard.nl). 

 

Blijf op de hoogte

van aankomende workshops, een kijkje achter de schermen en nieuwe producten


Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

* indicates required
Wij houden net zoveel van een lege inbox, daarom sturen we je maximaal 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Zo maak je een raamtekening (free printable)

geplaatst in: Blog | 2

TIPS

• De print is in spiegelbeeld gemaakt, zodat je hem aan de buitenkant van je raam kunt plakken met de tekening naar binnen.
• Enkel glas werkt het makkelijkst, houd bij dubbel glas één oog dicht om de tekening niet teveel te verschuiven.
• Houd de krijtstift horizontaal, zodat de inkt goed uit de stift loopt.
• De stiften voor deze tekening kun je in onze webshop vinden.

Zo teken je schaduw

geplaatst in: Blog | 0

Bij het tekenen van letters kun je een schaduw gebruiken om meer nadruk te leggen op een woord of om het reliëf te geven, alsof hij van het papier af staat.
Je kunt een schaduw aan de boven- of onderkant zetten, maar een schaduw dient vooral aan de linkerkant van de letter gezet te worden.

zo-teken-je-schaduwen-letters-blog-chalkboard-04

De voordelen van de schaduw aan de linkerkant te zetten zijn dat: Lees verder

Zo maak je het ultieme visitekaartje

geplaatst in: Blog | 0

Een halve spatie hier, een hele daar, een 5 punt kastlijn tussen een 10 punt letter, een klein kapitaal daar… Mierenneuken op een stukje papier van acht en een half bij vijf en een halve centimeter, zo zou je het kunnen noemen ja.

Bij het maken van iets ‘simpels’ als een visitekaartje komen er andere dingen kijken dan de opmaak van een platte tekst voor drukwerk. Voor een vormgever gaat het niet alleen om de letters en cijfers, maar ook om de ruimte er tussen.

Nu de meeste offertes en facturen digitaal zijn, is het visitekaartje misschien wel het belangrijkste, nog fysiek gedrukte, werk dat er is. Een eerste indruk die goed moet zijn en waar nog veel winst op valt te behalen.

In deze blogpost geef ik ik je alle tips die je nodig hebt voor de typografische opmaak van het ultieme visitekaartje. Lees verder

Orde in de Chaos

geplaatst in: Blog | 2

Er zijn tal van manieren om je projecten te ordenen, dit is die van ons. Misschien heb je er iets aan en ben je niet meer uren aan het zoeken als je een bestandje zoekt.
Wij maken gebruik van Google Drive, zodat we altijd en overal bij onze bestanden kunnen, zowel op de laptop, in de trein op de iPad of op de telefoon.
Wat voor systeem gebruik jij voor het ordenen van je bestanden?

Orde in de chaos - Chalkboard blog

Het ontwerpen van een groot krijtbord

geplaatst in: Blog, Poster | 20

We hebben door de jaren heen een worksflow opgesteld die zeer goed werkt voor ons, en waarbij alle stappen even veel aandacht krijgen. Deze hangt bij ons op de studio aan de muur in de vorm van een handgeschreven briefje, een soort boodschappenlijstje voor een goed ontwerp.

Brasero Zeist - Chalkboard 01
Lees verder

REVIEW Talens Ecoline Brushpen + give away

geplaatst in: Blog | 112

Brushpen Review Chalkboard 05

In de afgelopen jaren hebben we heel wat verschillende soorten brushpennen uitgeprobeerd. Copic, Sukura, Zebra, Faber Castell, Tombow, Pentel en Kuretake zijn de bekendste merken op de markt en deze hebben we veelvuldig gebruikt voor ontwerpen waarbij mooie krulletters nodig zijn. Elke brushpen heeft een verschillende hardheid van penseelpunt, een andere vloeiing en hoeveelheid inkt en ze variëren van 2,50 tot 7,50 per stuk. Nu is er een nieuwe brushpen van Nederlands fabrikant verkrijgbaar. Talens, bekend van olieverf, acrylverf en de bekende ecoline potjes heeft nu een ecoline brushpen op de markt gebracht. We hebben een aantal sets gekregen om te testen en hier lees je onze bevindingen. Lees verder

10 Tips voor inspiratie

geplaatst in: Blog | 0

Als je in de creatieve sector werkt moet je een constante flow hebben aan inspiratie.
Elke opdracht vraagt weer om nieuwe input, nieuwe invalshoeken en een frisse blik.
Maar hoe doe je dat?
 
Hier zijn 10 tips om altijd inspiratie te behouden. Lees verder

5 Tips voor de mooiste kaders op je krijtbord (met gratis printable)

geplaatst in: Blog | 0

Elk krijtbord heeft een eigen stijl, het kan sierlijk zijn of super strak, robuust, of vrolijk met allemaal bloemetjes en versieringen. In het geval van een winkel of horeca gelegenheid kan het ook nog eens goed aansluiten bij de sfeer door te kiezen voor simpele illustraties of een uitgebreid versierd kader.

Kortom, een kader om je krijtbord maakt je handgeschreven tekst of menukaart helemaal af.
Hier vind je 5 tips en een gratis download printable om je krijtbord te voorzien van mooie kaders:

 

 

Tip 1 - Kaders op je krijtbord - Copyright Chalkboard

Tip 2 - Kaders op je krijtbord - Copyright Chalkboard

Tip 3 - Kaders op je krijtbord - Copyright Chalkboard

Tip 4 - Kaders op je krijtbord - Copyright Chalkboard

Tip 5 - Kaders op je krijtbord - Copyright Chalkboard

 

Wil je meer tips en tricks voor het krijtbord? In Het Krijtbordschrift staan een heleboel voorbeelden van krullen en versieringen. Elke dinsdag posten we hier op het blog iets over typografie, een review van een product of een aantal handige tips.

Het geheim van kloppende letters

geplaatst in: Blog | 0

Op Instagram zie je ze vaak voorbij komen: mooie handgeschreven illustratie met letters. Vaak klopt er voor je gevoel iets niet en worden de hoofdletters ‘A’, de ‘N’, de ‘M’ en de ‘W’ andersom geschreven, met een verkeerd gebruik van dik en dun. Of een ‘S’ met twee rare bobbels aan weerskanten van een lijn. Een doorn in het oog voor de echte typofiel en hand letteraar.

 

Het geheim van kloppende letters - Chalkboard 01

 

Het geheim achter het juist schrijven van letters is echter heel simpel te onthouden: houd een brede stift onder een hoek van 45 graden en teken een driehoek. Je zult zien dat de lijn naar boven dun is en de lijn naar beneden dik is. Zo werkt het ook met de kapitalen AMNSUVWXY. Je schrijft ze van links naar rechts. De ‘A’ is dun omhoog en dik naar beneden, de ‘M’ is dun omhoog, dik naar beneden, dun omhoog en dik naar beneden.

 

Het geheim van kloppende letters - Chalkboard 02

Het geheim van kloppende letters - Chalkboard 03

Ook bij de ‘S’ zien we dat de dikke lijn naar rechts onder gaat en niet bestaat uit twee losse bolletjes op een dunne lijn.

 

In Het Krijtbordschrift leer je o.a. alle kapitalen schrijven, met duidelijke voorbeelden hoe elke letter is opgebouwd en waar je de schreven plaatst. Een schreef is een lijntje dat boven of onderaan de letter staat. Deze zorgt ervoor dat je oog rustig doorleest naar de volgende letter. Vooral leesboeken maken gebruik van schreefletters.

image

Het geheim van kloppende letters - Chalkboard 04

Wat je niet over lettertypes weet (No. 2)

geplaatst in: Blog | 0

De afgelopen maand zijn we druk bezig geweest met de ontwerpfase van een aantal grote menukrijtborden voor diverse restaurants. Dit doen we meestal op dezelfde manier, eerst tekenen we alle koppen en illustraties met witte stift op zwart papier en scannen dit vervolgens in om verder digitaal te werken op de computer.

Voor de vaak grote waslijst aan producten en prijzen (platte tekst) gebruiken we tijdens de ontwerpfase een font dat grofweg dezelfde uitstraling heeft als de menuletter die we doorgaans gebruiken. Zo stellen we sneller een ontwerp samen dat voor de opdrachtgever een duidelijk beeld geeft van het uiteindelijke menukrijtbord dat we gaan tekenen, zonder dat we echt alle letters van de platte tekst hoeven te tekenen.

Alles dat niet platte tekst is wordt met de hand getekend, omdat je daarin juist een verschil kunt maken, soms bestaan ze uit sierlijke krullen. Dat is in een lettertype vaak niet te doen omdat deze beperkt zijn tot afzonderlijke letters. Als twee letters in elkaar overgaan, zoals twee achter elkaar geschreven ‘ff-en’, dan kan het zijn dat de bovenkanten door elkaar vallen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de ‘f’ en de ‘i’, de ‘f’ en de ‘l’ en de ligger bij twee ‘t’s’.

De geschiedenis van deze in elkaar vallende letters is al heel oud. In het Latijn werd de letter ‘W’ niet gebruikt. In het Oud Engels kwam deze wel als klank voor en werd geschreven als de letters ‘vv’ of ‘uu’. We herkennen dit nog steeds in de Engelse uitspraak als ‘Double U’.

In het Deens ken je bijvoorbeeld de ‘æ’ of de ‘œ’ In het Nederlands hebben we de ‘lange ij’. Maar ook letters die in elkaar vallen voor een optische versiering (zonder dat het een klank is) komen voor, een van de bekendste daarvan zijn de laatste twee letters van het woordmerk ‘Pinterest’.

 

Ligaturen - Chalkboard blogpost 1

Met een mooi woord noemen we deze verbindende letters een ligatuur.

In Word gebeurt het gebruik van ligaturen vaak automatisch, als je een OpenType lettertype gebruikt, te herkennen als een lettertype waar een ‘O’ symbool voor staat.
Zo niet, dan zijn ze in te voegen via ‘speciale tekens’. Niet elk lettertype heeft echter alle speciale tekens.

 

Ligaturen - Chalkboard blogpost 2

Er zijn drie verschillende soorten lettertypen op je computer: OpenType, TrueType en PostScript.

TrueType letters zijn vaak niet zo uitgebreid in vorm en bevatten vaak alleen de 26 letters van het alfabet en de cijfers.

OpenType heeft een veel gedetailleerder ontwerp. De letters hebben meer differentiatie in vorm, met bijvoorbeeld ook ligaturen, klein kapitaal, schrifttekens. Daarover later meer in het blog.

PostScript-lettertypen zijn zeer gedetailleerd, van hoge kwaliteit en ontworpen voor drukwerk. Ze worden vaak gebruikt voor boeken en tijdschriften. Niet elke letter is namelijk geschikt voor zowel drukwerk als schermgebruik.

 

In 2009 kwam de IKEA met een nieuwe huisstijl waarbij ze de Verdana gebruikten voor hun drukwerk. Dit veroorzaakte een rel in vormgevingsland, aangezien dit een door Microsoft ontworpen, screen based, font is dat niet lekker leesbaar is op drukwerk. Als verweer gaven ze aan dat het de verbinding legt tussen digitaal en drukwerk.

Een van de lettertypen die een heel scala aan ligaturen, klein kapitalen en diverse vormen van het &-teken heeft is Garamond Pro (OpenType). Hierbij kun je zóveel verschillende ligaturen gebruiken dat het overkill zou zijn als je een lange tekst zou typen. Het werkt echter heel effectief voor alleen de koppen.

 

image

Ken jij deze twee letters?

geplaatst in: Blog | 0

Ampersand - Chalkboard Viktor Blogpost 01

Wat staat hier?
Onderzoek tijdens de workshops Krijtbord Schrijven die ik geef wijst uit dat 35% van alle ondervraagden deze letter nog nooit gezien heeft. De andere 65% geeft meteen aan dat het hier gaat om het &-teken, of de ampersand. Een heel interessant vraagstuk over de waarneming aangezien het een leesteken is dat met enige regelmaat gebruikt wordt in logo’s of op een krijtbord.

Tijdens mijn studie aan de kunstacademie in Arnhem (ArtEZ) deed ik veel onderzoek naar de menselijke waarneming, één van de filosofen waarvan ik veel geleerd heb is de Franse filosoof Merleau Ponty.

Hij beschrijft dat de waarneming of het ‘voor-waar-aan-nemen’, alleen begrepen kan worden door de waarnemer en het waargenomen in relatie tot elkaar te zien. Hij beschrijft twee soorten van waarneming: organische en anorganische.

In de organische waarneming kan een handeling zoals een opgestoken duim, duiden op goed gedrag van een ander (context), maar is tevens een fysiek ding: de arm is tastbaar en de hand is van vlees en bloed.

In anorganische waarneming kan een leesteken zoals deze een betekenis communiceren terwijl het tegelijkertijd een zwarte vorm op papier is. Het los zien van de vorm van het leesteken zonder context zorgt voor verwarring.

Er mist dus een koppeling naar een context, zoals de duim dat wel doet, naar het gedrag van de ander. De context zoals het plaatsen van het leesteken binnen een logo als Eigen Huis en Interieur zorgt voor deze koppeling. Hierbij zien we wel dat het een &-teken is, maar herkennen het niet als zodanig als deze los staat.

Ampersand - Chalkboard Viktor Blogpost 03

De sierlijke vorm van de oude versie van het &-teken is mijn favoriet, hij hangt bij ons in de studio aan de muur in de vorm van een oude neon lichtbak.

Ampersand - Studio Chalkboard

De oorsprong van het &-teken kunnen we terugvinden in het Latijn. ‘En’ in het Latijn is ‘Et’.
Door de loop van de geschiedenis heeft deze vele vormen gehad tot het &-teken zoals we die nu kennen.

Ampersand - Chalkboard Viktor Blogpost 04

Wat je niet over lettertypes weet

geplaatst in: Blog | 0

Als typografieverslaafde richt mijn interesse zich soms op het minuscule, pun intended voor de typografen onder ons.
Het is natuurlijk een beetje miereneuken op de 10e millimeter met die juiste spatiëring of font gebruik, maar ik ben van mening dat daar juist het grote verschil ligt tussen een goed leesbare tekst of logo en een slecht leesbare tekst of logo. Een typografisch logo moet je zo groot als een vrachtwagen kunnen printen en tegelijkertijd op een postzegel kunnen lezen.

Typografie is een set van regels en aanbevelingen die in het huidige computertijdperk naar de achtergrond is verdwenen.
Met de komst van Word kan iedereen met één druk op de knop een letter vet of cursief maken. Van een zin als: ‘Dan gebruik je toch een groter lettertype’ gaan mijn nekharen overeind staan. Het is niet het lettertype dat je groter maakt, maar het Corps. Van het woord ‘corpus’, Latijn voor ‘lichaam’.

Elke dinsdag een nieuwe blogpost om je wegwijs te maken in de wereld die ik zo fascinerend vind.

 

Lettertype uitleg Chalkboard Blog 2
Het verschil tussen een lettertype en een font.

Een lettertype is de naam voor een hele verzameling aan gradaties in verschillende fonts.

Binnen elk lettertype kan deze hoeveelheid aan gradaties verschillen.
Het lettertype Linotype (Neue) Helvetica heeft bijvoorbeeld wel 34 gradaties, variërend van Ultra Light tot ExtraBlack Italic Condensed.

Het lettertype Museo van de Arnhemse letterontwerper Jos Buivenga heeft 5 verschillende gradaties, maar bijvoorbeeld geen cursief.

 

Zo’n gradatie is een, door de letterontwerper, apart ontworpen font en niet zoals in Word alleen maar een verdikking of cursief gezette letter.
Het B-knopje waarmee je in Word een tekst vet gedrukt maakt doet eigenlijk niet wat het behoort te doen.

Hoewel het er op het oog dikker uit ziet, kiest het niet uit het lettertype het juiste font maar geeft de letter een onregelmatige verdikking.
Dit kan soms leiden tot rare vervormingen van letters of cursief gezette letters waarvan nooit een cursief font ontworpen is.

 

Lettertype uitleg Chalkboard Blog 1

Bovenstaand zie je de rare vervorming van de letter ‘e’ als je het font Museo 500 in Bold zet met Word en niet het juiste font gebruikt.

 

 
Wil je een berichtje achterlaten of je hier iets aan hebt?
Dat wordt gewaardeerd.

Wat iedereen over krijtborden zou moeten weten

geplaatst in: Blog | 3

We krijgen vaak de vraag waarom er een waas achterblijft als je met een krijtstift op een schoolbordverf muur hebt geschreven.

Lees hier waarom je krijtstiften niet meer van je muur af krijgt.

Ondergronden Krijtbord - Chalkboard copyright

 

Er zijn overwegend 2 verschillende ondergronden in gebruik voor krijtborden:

 

1. Horeca krijtbord (HPL)
95% van alle horeca krijtborden die je op internet kunt kopen zijn gemaakt van HPL (High Pressure Laminate), een kunststof waarop je met een krijtstift kunt schrijven. Ideaal voor wisselende teksten en menu’s. Vaak staat er niet op deze krijtborden dat ze van HPL gemaakt zijn, maar worden ze verkocht als ‘krijtbord’. Je herkent ze echter aan de matte glans die ze hebben, en soms de waarschuwing dat ze niet geschikt zijn voor krijtjes.
Je vindt deze borden heel goedkoop online of bij winkels zoals Action of Ikea.

Met de UNI Chalk Marker kun je hier makkelijk op schrijven, deze stift is ook nog eens zo goed, dat hij tegen een regenbuitje kan zonder dat je tekst uitloopt.
Je kunt deze stiften in onze webshop bestellen.

Een horeca krijtbord is ALLEEN geschikt voor krijtstiften.

 

2. Schoolbordverf
Een muur of plaat hout die met schoolbordverf geverfd is, is absorberend.
Heb je hierop met een krijtstift geschreven, dan trekt de stift in de verf.

Dit is heel soms met een ‘magisch sponsje’ en veel water te verwijderen, gebruik geen tinner, schuurmiddel of andere chemische oplossingen.
Overschilderen is de snelste oplossing.

Schoolbordverf is ALLEEN geschikt voor krijtjes.

Wat voor krijtborden gebruik jij het liefst?

Wil je leren hoe je de mooiste letters schrijft?

geplaatst in: Blog | 0

Het Krijtbordschrift Chalkboard

Stapsgewijs leer je mooie krullen, strakke menu letters en stevige hoofdletters zodat je vol vertrouwen aan de slag kunt. Het schrift is een echt Doe-Schrift. Stapsgewijs leer je de letters aan, eerst door middel van overtrekken, dan door middel van hulplijnen en daarna zonder enige hulp van het schrift. Het schrift bevat tevens veel tips en voorbeelden van krijtborden, materiaalgebruik en uiteraard de mooiste versieringen.

Verkoopinformatie
1e druk: 1000 exemplaren UITVERKOCHT
2e druk: Leverbaar, via onze webshop, boekhandel en Bol.com

Een logo op je krijtbord in 5 simpele stappen

geplaatst in: Blog, Tutorial | 0

Een logo natekenen is best lastig, het moet er zo goed mogelijk op lijken en dat vergt best wat oefening en vaste hand.

In deze tutorial leggen we je uit hoe je in 5 simpele stappen een logo op je krijtbord zet.

Benodigdheden
– Printje van het logo
– Krijtje
– Schilderstape
– Potlood
– Krijtbord

Gebruik hierbij geen horeca HPL bord waar je met stiften op schrijft, lees het verschil in de FAQ pagina
 

Chalkboard tutorial - Logo copyright

 
1. Print het logo op het juiste formaat uit, zo groot als je het uiteindelijk op het krijtbord wilt hebben.

2. Draai het printje om en wrijf met de zijkant van een krijtje het hele papiertje in met een dun laagje krijt.

Chalkboard tutorial part 2 - Logo copyright

3. Tape het printje met het logo naar de bovenkant op het krijtbord, en trek alle lijnen over met een potlood.

4. Haal het papiertje weg en je zult zien dat je logo in een dunne waas op het krijtbord staat.

5. Vul het logo in met een krijtje.

Heb je iets gehad een deze tip?

Gastpinner Flow Magazine

geplaatst in: Blog | 0

In de maand juni is Chalkboard gastpinner op Pinterest van Flow Magazine.
Wil je zien wat ons inspireert? Volg ons dan op Pinterest.

Als je elke dag tekent moet je een constante inspiratie houden, wij gaan er daarom vaak op uit naar antiquairs an kringloopwinkels, op zoek naar oude ansichtkaarten, portretfoto’s uit 1900 en tal van kleine postzegels en snuisterijen. Er is zoveel moois gemaakt, dat ook in de huidige tijd nog heel goed te gebruiken is als inpriratie voor nieuw werk.

Elke stagiaire krijgt daarom bij ons altijd de zelfde opdracht om te leren waar je allemaal inspiratie vandaan kunt halen en tegelijkertijd hoe je letters ontwerpt:

Stappen:
1. Zoek in de kringloopwinkel naar een portretfoto van voor 1900.
2. Kies een woord uit
3. Baseer op de vormen van dat woord een compleet alfabet

Eerst op papier schetsen, en vervolgens op de computer strak natekenen. Zo leer je meer te kijken naar de overeenkomsten in letters en worden het vormen.
Letters teken je, die schrijf je niet.

Inspiratie Fonts Chalkboard

Inspiratie Fonts Chalkboard 2 copy